Formule 1 terug naar Zandvoort

In 2020 wordt er op het Circuit van Zandvoort de Dutch Grand Prix gereden. Daarmee is de Formule 1 na 35 jaar terug in Zandvoort. Het evenement belooft een groot spektakel te worden met spraakmakende races, sport en spel voor jong en oud. Naast de activiteiten op en rond het circuit ziet de gemeente kans om met side-events heel Zandvoort mee te laten profiteren.
De Dutch Grand Prix komt voor tenminste 3 keer naar Zandvoort: in 2020, 2021 en 2022. De Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix Zandvoort 2020 vindt plaats op 3 mei. Meer informatie over de race, tickets en het programma op Circuit Zandvoort vindt u op de website van de Dutch Grand Prix en bij de veelgestelde vragen.

Gemeente Zandvoort heeft tijdens het evenement de regie over alles buiten de hekken van het circuit. Zandvoort wil de komst van de Formule 1 naar Zandvoort goed voorbereiden en waar mogelijk faciliteren, controleren en begeleiden, zodat het evenement op een prettige en veilige manier kan plaatsvinden.

Daarnaast ziet de gemeente de komst van de Formule 1 als kans voor de verdere ontwikkeling van Zandvoort binnen de Metropool Regio Amsterdam. De Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) doet namens de gemeente Zandvoort de verstrekking, handhaving en controle van omgevingsvergunningen (waaronder de geluidsvergunning). Zandvoort doet dit zelf voor evenementenvergunningen.

Het hoofdevenement, Dutch Grand Prix Zandvoort, wordt georganiseerd door DGP Race B.V. een samenwerkingsverband van Circuit Zandvoort, Sportvibes en TIG Sports. DGP heeft een contract afgesloten met Formula One Management over het organiseren van de racewedstrijd.

Kijk voor meer informatie over de rol van gemeente Zandvoort bij de veelgestelde vragen.

De gemeente vindt de bereikbaarheid van Zandvoort en de veiligheid rondom het evenement zeer belangrijk. Om alles rondom dit evenement in goede banen te leiden is een mobiliteitsplan ontwikkeld door de organisator van de Dutch Grand Prix (DGP). Dit is gebeurd samen met de gemeente Zandvoort en partners zoals het Rijk, de provincie Noord-Holland, omliggende gemeenten, NS, ProRail, Connexxion en PWN.

Het mobiliteitsplan voor de evenementdagen op 1, 2 en 3 mei is gericht op het veilig en snel van en naar het circuit krijgen van 104.000 bezoekers. Ook moet het plan ervoor zorgen dat het evenemententerrein veilig en verkeersvrij blijft en dat Zandvoort en de omliggende gebieden altijd bereikbaar zijn voor alle bewoners, ondernemers en hulpdiensten. En dat de gevolgen op de bewoners van Zandvoort en overige verkeersdeelnemers zo minimaal mogelijk zijn.

DGP ontwikkelt hiervoor een systeem van doorlaatbewijzen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat bewoners, ondernemers, werknemers, leveranciers en de hulpdiensten altijd met de auto of motor Zandvoort in en uit kunnen.

Bezoekers van Zandvoort zijn welkom met de trein, (brom)fiets of als voetganger. Zij ontvangen geen doorlaatbewijs en kunnen dus niet met de auto of motor Zandvoort in vanaf 0.00 uur op 1 mei tot 24.00 uur op 3 mei. Voor bezoekers met kaartjes voor het circuit is ook een pendelbusservice beschikbaar vanaf diverse P+R locaties in de regio. Ook kunnen bezoekers gebruikmaken van georganiseerd busvervoer met diverse opstaplocaties in Nederland.

Kijk voor meer informatie over bereikbaarheid, mobiliteit en veiligheid bij de veelgestelde vragen.

De organisatie van de Formule 1-race Dutch Grand Prix (DGP) heeft bij de gemeente Zandvoort een aanvraag voor 3 evenementenvergunningen en een ontheffing APV ingediend. Onderdeel van deze aanvragen is het mobiliteitsplan en een veiligheidsplan.

De aanvragen waren van 20 december 2019 t/m 17 januari 2020 in te zien bij de balie van de gemeente Zandvoort of online te bekijken. Tot en met 17 januari kon op de aanvragen ook een reactie worden gegeven.

De aanvragen liggen ook voor aan de hulpdienst voor advies aan het college van de gemeente Zandvoort. De gemeente Zandvoort weegt alle binnengekomen reacties bij het nemen van een besluit op de vergunningverlening. De verwachting is dat de burgemeester begin februari 2020 de vergunning kan verlenen.

Kijk voor meer informatie over vergunningen bij de veelgestelde vragen en op de webpagina over vergunningen rondom de Formule 1 van de provincie Noord-Holland.

Trots en om alvast in de sfeer te komen organiseert de gemeente Zandvoort samen met inwoners en ondernemers onder de naam Zandvoort Beyond, een programma van 35 dagen tot en met het raceweekend. Zo verandert Zandvoort tijdelijk in één groot ‘Formule 1-dorp’. Gezellig voor bewoners en bezoekers. En commercieel een kans voor de lokale ondernemers.

Evenementenbureau Gielissen is verantwoordelijk voor de organisatie van het programma met aandacht voor kunst, cultuur en natuurlijk kinderen. Kijk voor meer informatie over side-events bij de veelgestelde vragen.

Meedoen?

U kunt zich aanmelden met uw idee via side-events@zandvoortmarketing.nl.

Beeldgebruik

Er zijn strikte regels over gebruik van logo’s, beeldmateriaal, copyright etc. Het gebruik hiervan is zonder toestemming niet toegestaan. Hiervoor kunt u een mail sturen naar formule1@zandvoort.nl.

F1 nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de Formule 1? Meldt u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Gemeente Zandvoort streeft ernaar samen met de organisator van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix (DGP) een zo duurzaam mogelijk evenement te organiseren. Om deze ambitie waar te maken, hebben de gemeente Zandvoort en DGP met adviesbureau Green Events een ambitieuze maar ook realistische duurzaamheidsstrategie met actieplan opgesteld. Dit plan beschrijft de strategie en de doelen voor 2022.

Een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsstrategie is het grootschalig gebruik van het openbaar vervoer en de fiets te stimuleren en waar mogelijk te faciliteren. Daarbij kijkt DGP ook verder naar innovatieve en praktische toepassingen om de nadelige gevolgen van het evenement op het milieu te verlagen en zo mogelijk te compenseren.

DGP heeft als uitgangspunt dat tickets voor het evenement verkocht worden in combinatie met bijvoorbeeld een treinticket, hotelovernachting, pendelbusticket, fietsticket etc. Naast deze maatregel om verkeersstromen te reguleren, wordt er in samenwerking met provincie Noord-Holland en omliggende gemeenten gewerkt aan een verkeersplan om overlast voor omwonenden te beperken. Zandvoort en het circuit is straks alleen bereikbaar per pendelbus, (brom)fiets, trein of wandelend.

Ook worden maatregelen genomen om het duingebied te beschermen. Alle tijdelijke accommodaties en tribunes blijven binnen de hekken van het circuit. De verhogingen die nu direct langs de baan te zien zijn, zijn kunstmatig aangelegde zandwallen die dienst doen als geluidswallen en maken dus geen onderdeel uit van het duingebied. Vanuit de duinen is het niet mogelijk iets te zien van het circuit of de race.

Kijk voor meer informatie over duurzaamheid bij de veelgestelde vragen.