De omgevingsvisie is een visie op de toekomst van Zandvoort. In de omgevingsvisie leggen we voor de langere termijn vast wat onze ambities zijn voor onze leefomgeving. Denk aan onderwerpen als ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. De omgevingsvisie vervangt de huidige structuurvisie.
De gemeente stelt één omgevingsvisie op voor haar hele grondgebied.
De omgevingsvisie brengt samenhang tussen de verschillende onderwerpen in de leefomgeving. Denk aan ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. De omgevingsvisie zorgt daardoor voor een duurzame ontwikkeling van de leefomgeving.
Een omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. En gaat over thema’s als de circulaire economie, klimaatadaptatie of energietransitie.
De gemeente maakt de omgevingsvisie samen met haar inwoners, ondernemers, verenigingen, (maatschappelijke) organisaties en belangengroepen van Zandvoort.
Hoe een omgevingsvisie eruit moet zien, staat vrij: de gemeenteraad bepaalt detailniveau, gebieden, sectoren en thema's.
De omgevingsvisie komt onder meer in de plaats van: structuurvisies, verkeers- en vervoerplannen, milieubeleidsplannen, etc. De gemeente voegt het beleid op de verschillende terreinen van de fysieke leefomgeving samen in één omgevingsvisie, en verbindt dit ook met elkaar. Op die manier worden tegengestelde of juist gelijke belangen duidelijk.
De Omgevingswet is één wet voor de inrichting van de leefomgeving in steden en dorpen. Met minder regels en eenvoudigere procedures voor inwoners, bedrijven en organisaties.
De Omgevingswet schrijft voor dat gemeenten een omgevingsvisie opstellen. In de omgevingsvisie legt een gemeente vast wat haar ambities en beleidsdoelen zijn voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn. De Omgevingswet betekent ook nieuwe procedures en een andere werkwijze. Dit moet zorgen voor meer mogelijkheden voor ideeën en plannen van inwoners, organisaties en bedrijven.
Deze nieuwe wet bundelt en moderniseert alle andere wetten en regels als het gaat over water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed.
We hebben nu tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, wonen, wegen, milieu, natuur en water. De wetgeving is daarom heel erg ingewikkeld geworden. Het kan dan langer duren voordat een project kan starten. Met de nieuwe Omgevingswet voegt de overheid al deze regelingen samen. Daardoor worden procedures veel eenvoudiger. Minder regels dus, eenvoudigere procedures en meer mogelijkheden voor inwoners en initiatiefnemers.
Nu is het systeem aan wetten en regels erg ingewikkeld waardoor het soms moeilijk is een initiatief of idee van de grond te krijgen. Dat wordt vanaf 2021 eenvoudiger. Een paar voorbeelden:
De Omgevingswet bepaalt dat elke gemeente vanaf 1 januari 2021 een omgevingsplan moet hebben. Dit houdt in dat alle huidige bestemmingsplannen worden samengevoegd en vanaf die datum een tijdelijke omgevingsplan vormen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een actueel omgevingsplan dat wij als gemeente in 2023 klaar willen hebben. De omgevingsvisie dient als basis voor het omgevingsplan.
Het omgevingsplan van een gemeente bundelt de spelregels voor de leefomgeving. Hierdoor kunt u eenvoudig zien of u wel of geen vergunning nodig heeft voor wat u wilt realiseren. Het aanvragen van meerdere vergunningen hoeft in de toekomst dus niet meer. Elke gemeente stelt één omgevingsplan op voor haar grondgebied.
Het omgevingsplan bevat de spelregels die een gemeente stelt binnen haar grondgebied. De leefomgeving bestaat uit gebouwen, bomen, water, bodem, wegen, natuur, enzovoort. De omgevingsvisie vormt de basis voor het omgevingsplan.
Een omgevingsplan bundelt alle regels voor de leefomgeving. Op dit moment zijn deze regels nog verspreid over meerdere bestemmingsplannen, verordeningen en beleidsstukken. Dit is niet overzichtelijk.
Het omgevingsplan maken we stap voor stap. Hiervoor gaan we per gebied aan de slag met het plan. De komende tijd zal op deze site meer informatie volgen over het omgevingsplan en hoe u hierbij wordt betrokken.
De gemeente maakt de omgevingsvisie samen met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Zandvoort. De gemeenteraad stelt de omgevingsvisie vast. U kunt invloed uitoefenen door mee te praten over wat u belangrijk vindt voor de toekomst van ons dorp.
Op welke manier kan ik meepraten over de Omgevingsvisie?
De afgelopen jaren zijn gesprekken met Zandvoorters gevoerd over de toekomst van Zandvoort. Ook in 2020 gaan we hier mee door. We organiseren:
Iedereen is welkom om mee te praten.
Begin januari volgt meer informatie over de planning en hoe u zich kunt aanmelden.
De Omgevingswet bundelt alle regels over water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed in het algemeen. De Omgevingsvisie Zandvoort geeft een beeld van hoe we de toekomst van Zandvoort zien. In het Omgevingsplan Zandvoort komen vervolgens de specifieke regels voor het dorp, bijvoorbeeld waar we woningen willen toevoegen, waar we aan de slag gaan met de energietransitie. En welke regels daarbij horen, bijvoorbeeld dat alle daken van nieuwbouw op het zuiden gericht zijn.
De Omgevingswet betekent meer ruimte voor ideeën, plannen en initiatieven van inwoners, organisaties en bedrijven.
Inwoners en bedrijven hebben vaak goede ideeën over hun straat, wijk of dorp. U wilt bijvoorbeeld:
Begin januari volgt meer informatie over de planning en hoe u zich kunt aanmelden.