Drie Perspectieven voor Zandvoort

In de Perspectievennotitie presenteren we drie verschillende toekomstperspectieven voor Zandvoort en Bentveld in 2040.

Deze toekomstperspectieven hebben we opgebouwd als het ‘verhaal’ van Zandvoort en de Zandvoorters. Met het oog op de toekomst is er niet één verhaal te vertellen, maar zijn meerdere verhalen denkbaar. De verhaallijnen zijn verweven met de identiteit en cultuur van Zandvoort en de bewoners. Met de perspectieven trekken we een aantal ‘verhaallijnen’ door vanuit het verleden naar de toekomst. 

De perspectieven zijn geen doel op zichzelf. Ze zijn een middel om tot goed doordacht en gewogen toekomstperspectief te komen als basis voor de Omgevingsvisie. En ze geven voeding aan de dialoog over de toekomst van Zandvoort: Wat vinden we belangrijk? Waar willen we heen? Er zijn immers veel verschillende opgaven, en ook stevige ambities. Maar niet alles kan. De ontwikkelruimte binnen de gemeente Zandvoort is beperkt en ook de instrumenten en middelen zijn niet voor alle ambities toereikend. Dit betekent dat Zandvoort zorgvuldige keuzes moet maken voor de toekomst op de lange termijn. 

Spannende bestemming

Over 20 jaar hebben we Zandvoort als spannendste strandbestemming van Nederland op de kaart gezet! Internationale evenementen, festivals en congressen op het circuit en op het strand trekken mensen aan van heinde en verre. Wanneer we uitkijken over de zee zien we waaghalzen met hun kites door de lucht zoeven. Het strand is een echte hotspot voor nieuwe durfsporten geworden. De bruisende kustzone en surf-lifestyle maken Zandvoort aantrekkelijk voor jongeren om te leven. Wonen, werken, sporten en leren komen hier samen.

Beach for business

We kunnen Zandvoort met trots ‘beach for business’ noemen. Hier kan de zakelijke bezoeker en zzp’er werken, dineren en verblijven aan de boulevard met allure. Hier hebben nieuwe werkconcepten, luxe hotels, sterrenrestaurants en hoogwaardige strandpaviljoens een plek gevonden. De centrale pleinen in het centrum zijn aantrekkelijke, hoogwaardige verblijfsplekken geworden. Ook zakelijke dienstverleners hebben hier een plek gevonden. Het nieuwe stationsplein en de entreewegen zijn een mooie visitekaartjes geworden van Zandvoort. Met de auto parkeer je in een hypermoderne parkeergarage die opgaat in het duinlandschap. Bezoekers kunnen ook in een Park and Ride (P+R) buiten Zandvoort parkeren en met het hoogwaardige, elektrische openbaar vervoer verder reizen. Zo is Zandvoort in 2040 als bruisende bestemming vanuit de wijde omgeving excellent bereikbaar.

Lef in innovatie

Zandvoort en Bentveld zijn een voorbeeldlocatie geworden op het gebied van duurzame bouw. Nieuwe circulaire woongebouwen van hout en andere natuurlijke materialen zijn een spannende aanvulling op het bestaande dorp. Het circuit is een plek voor innovatie en vertier geworden. De Zandvoortse wijken worden verbonden door een levendig zeeklimaatpark - een groot statement van duurzaamheid! Hier ontdekken kinderen op speelse wijze het landschap, ecologie en de effecten van klimaatverandering. Het park vormt een groene oase voor de Zandvoorters voor wanneer ze elkaar niet ontmoeten bij een van de terrassen, musea of winkeltjes in het centrum.

Groene kwaliteit

Het rijke landschap geeft naast veel recreatiemogelijkheden ook veel leefkwaliteit voor de inwoners van Zandvoort en Bentveld. Rond de groene randen vinden we verschillende vormen van landschappelijk wonen. In ‘tiny houses’ of in zelfvoorzienende gebouwen wonen mensen dichtbij de natuur. De wederopbouwflats, die met de voeten in het landschap staan, zijn vernieuwd en getransformeerd tot meer levensloopbestendige woningen. Dit heeft voorzien in woningen voor zowel Zandvoorters als nieuwe doelgroepen.

Heilzame bestemming

Over 20 jaar is Zandvoort de meest vooraanstaande heilzame strandbestemming voor de gezondheidstoerist. De gezonde werking van het schone zeewater en de frisse zeewind en het prachtige duinlandschap met de vele wandel- en fietsroutes vormen hiervoor het perfecte decor. Revalideren kan in een mooi zorghotel aan zee. Ondernemers bieden arrangementen aan gericht op een gezond leven. Overnachtingen in hotels met uitzicht op het landschap, gecombineerd met gezonde maaltijden, therapeutische behandelingen en spamogelijkheden in het nieuwe Kurhaus. Het hele jaar rond kun je in Zandvoort en Bentveld gezond uitwaaien!

Beweegparadijs

De boulevard is een waar strandsportparadijs met openbare sportplekken voor alle leeftijden geworden. Voetgangers en fietsers krijgen hier de ruimte, de auto is hier te gast. In het dorp is een ‘Papendal aan Zee’ multisportcentrum geland. Bezoekers komen naar Zandvoort met de E-bike, of ze parkeren de auto aan de rand van het dorp. Met snelfietsroutes zijn Zandvoort en Bentveld namelijk uitstekend verbonden met Haarlem en de rest van de omgeving. De woonstraten zijn mooi groen ingericht, om dagelijkse beweging aan te moedigen. Ook vangen Zandvoort en Bentveld de gevolgen van klimaatverandering als extreme regenval en hittestress goed én aantrekkelijk op in de buitenruimte.

Zorgen voor de omgeving

Over 20 jaar straalt Zandvoort uit dat ze voor haar omgeving zorgt. Het circuit is een expo voor duurzame energie geworden. Hier kun je in een kenniscentrum en bij duurzame start-ups ervaren hoe zeewater in warmte wordt omgezet en zonnestralen in elektriciteit. Jaarlijkse wedstrijden als een waterstofrace en Formule E hebben Zandvoort als schone en innovatieve strandgemeente op de kaart gezet.

Zorgen voor elkaar

Rond Nieuw Unicum zijn verschillende zorgvoorzieningen geclusterd onder één dak – een nieuw medisch centrum. Ook medische start-ups komen hier van de grond. Er zijn vernieuwende woon-zorgconcepten te vinden. De zogenaamde kangoeroewoningen, waar meerdere generaties wonen, en zorgwoningen staan hier met de voeten in het groen, met alle nodige zorgvoorzieningen nabij. Zo zijn Zandvoort en Bentveld in de toekomst voor zowel de jongere als de oudere generatie een aantrekkelijke woonplaats!

Culturele bestemming

Over 20 jaar is Zandvoort een bruisende culturele badplaats waar altijd iets te beleven is. De boulevard is als een podium voor de regio geworden en trekt bezoekers met culturele trekpleisters als een musicaltheater, een dependence van het Rijksmuseum en een zee-aquarium. Buiten is veel ruimte voor straatkunst en -theater en evenementen als een outdoor cinema en ‘concerts at sea’. Het complete toeristische aanbod biedt bezoekers van alle soorten en maten dagenlang vertier. Het dynamische centrum is het hele jaar door interessant door pop-up winkels en marktjes en het circuit biedt ruimte aan allerlei regionale evenementen, zoals food en muziekfestivals.

Slimme mobiliteit

De vele bestemmingen zijn met elkaar verbonden via aantrekkelijke, groene wandelroutes. Bij mobiliteitshubs wordt de auto geparkeerd en worden elektrische deelfietsen en -scooters aangeboden. Bewoners kunnen gebruik maken van deelauto-systemen en shuttlediensten in en rond het dorp - mobiliteit op maat. Dit zorgt ervoor dat verplaatsingen binnen en naar Zandvoort en Bentveld in 2040 op een duurzame en slimme manier gebeuren. 

Trots op rijk verleden

Over 20 jaar draagt Zandvoort haar trots op het rijke verleden uit. De cultuurhistorische waarde van het oude vissersdorp wordt beschermd - hier wordt goed afgewogen wat erbij gebouwd wordt. Op verschillende plekken zijn nieuwbouwprojecten verschenen met een knipoog naar het verleden, zoals moderne verandawoningen. De naoorlogse flatgebouwen aan de boulevard hebben plaatsgemaakt voor imposante gebouwen met sierlijke badplaatsarchitectuur. 

Ruimte voor community

Woonstraten hebben door het hele dorp een groene impuls gekregen - de duinnatuur stroomt van alle kanten het dorp in. Dit maakt Zandvoort en Bentveld aantrekkelijk voor mens én dier en maakt het dorp tot een gezonde leefomgeving. Elke wijk heeft een ‘cultuurhuus’ als brandpunt voor ontmoeting en uitwisseling, rondom cultuureducatie en verenigingsleven. Voor de Zandvoorters en Bentvelders is veel gelegenheid gekomen om in eigen dorp te blijven wonen bij veranderende woonwensen. Ondernemende inwoners krijgen de ruimte om middels wooncoöperaties hun eigen woongebouw vorm te geven en te beheren. In 2040 bieden Zandvoort en Bentveld alle ruimte voor groei en doorstroming!


De reactietermijn is inmiddels gesloten. De reacties zijn meegenomen richting de Ontwerp-Omgevingsvisie.