Zandvoort helpt Oekraïne

De oorlog in Oekraïne schokt Zandvoort. De ideeën en initiatieven die uit ons dorp komen om Oekraïners te helpen, kenmerken de grote maatschappelijke betrokkenheid van Zandvoorters.

Vluchtelingen die onderdak zoeken kunnen contact opnemen met het regionale loket via telefoonnummer 023-5115550 en per mail via oekrainevragen@haarlem.nl. Het loket is zeven dagen in de week telefonisch bereikbaar van 8:30 uur tot 22:30 uur en verwijst vluchtelingen naar locaties in veiligheidsregio Kennemerland.

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne die in Haarlem worden opgevangen. We werken deze vragen steeds bij.

24/7 telefonisch bereikbaar en verwijst vluchtelingen naar locaties in veiligheidsregio Kennemerland.

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne die worden opgevangen in Zandvoort. We werken deze vragen steeds bij.

Information for refugees

Leefgeld / Living allowance

Werk vinden / finding work

Opvang en woningaanbod

Gemeente Zandvoort vangt vluchtelingen op in hotelkamers. Hoe lang de vluchtelingen uit Oekraïne in Zandvoort blijven is nog onbekend.

Gemeenten werken sinds kort samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar Takecarebnb.org/nieuws/update-oorlog-in-oekraine/ om u aan te melden.

Naar wat voor soort particuliere woonruimte wordt vooral gezocht?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimte is welkom (airbnb-locaties, bed and breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Heeft u dit soort woonruimte beschikbaar? Ga naar Takecarebnb.org/nieuws/update-oorlog-in-oekraine/ om u aan te melden.

Wat wordt er van mij verwacht als ik woonruimte aanbiedt aan vluchtelingen uit Oekraïne?

Bij het in huis nemen van vluchtelingen komt veel kijken. Lees de tips van Takecarebnb.

10 tips voor het opvangen van een vluchteling | Takecarebnb.org

Hoe lang moet ik woonruimte beschikbaar stellen?

U kunt zelf met de Oekraïners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Kan ik (als dat nodig is) eerder stoppen met het aanbieden van woonruimte?

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Neem contact op met de gemeente als het logeren niet meer gaat.

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identiteitsbewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Heeft u een (tijdelijk) verblijfsadres in Zandvoort en kunt u aantonen dat u de Oekraïense nationaliteit hebt? Bel dan voor een afspraak met nummer 14023 en kies voor optie 2.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP | Nieuwsbericht | Rijksdienst voor Identiteitsgegeven (RVIG.nl).

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Hulpaanbod

Pluspunt Zandvoort verzamelt op hun website de initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraine in Zandvoort. Dus heb je een goed initiatief? Meld dit dan bij us@pluspuntzandvoort.nl.

Voor hulp aan vluchtelingen in het algemeen, bijvoorbeeld een donatie aan vluchtelingen uit Oekraine, kunt u terecht op de website van de VRK.

Zorg, onderwijs, financiën en huisdieren

Zorg

Het CAK heeft aangegeven dat medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne volledig wordt vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Voor zorg verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. Er wordt geen bijdrage gevraagd van de patiënt. De gemeente regelt psychosociale en acute medische hulp. 

Kijk voor meer informatie over zorg en zorgkosten op

Kinderen van 4 tot en met 17 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs.

Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen worden aangemeld op een reguliere basisschool. Dit kan elke willekeurige school in de buurt van het opvangadres zijn. Het onderwijs is gratis.

Kinderen van zes jaar en ouder kunnen terecht bij nieuwkomersonderwijs, daar leren ze o.a. de Nederlandse taal.

Locaties Internationale Taalklas en Schakelklas

Voor gemeente Haarlem, Zandvoort, Velsen, Heemstede, Bloemendaal zijn twee locaties waar kinderen naartoe kunnen. Ouders kunnen hun kinderen zelf aanmelden. Het onderwijs is gratis.

Voor gemeente Haarlem, Zandvoort, Velsen, Heemstede, Bloemendaal:

Basisschoolonderwijs (tot 12 jaar):
Pr. Beatrixdreef 6, 2033 TX Haarlem, tel. 023 – 7078260, mailadres: itk@twijs.nl

Voortgezet onderwijs (vanaf 12 jaar):
Schoterstraat 4, 2021 HH Haarlem, tel. 06-46227731, mailadres: info@ISKHaarlem.nl

 

Bekijk alle beschikbare informatie over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Bent u gevlucht uit Oekraïne en staat u ingeschreven bij de gemeente Zandvoort? Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, kunt u een vergoeding in leefgeld aanvragen. Afhankelijk van waar u verblijft, krijgt u leefgeld voor eten en drinken, woontoeslag en/of persoonlijke uitgaven zoals kleding.

Waarvoor krijgt u leefgeld?

De vergoeding in leefgeld is, afhankelijk van uw verblijfslocatie en situatie, bedoeld voor:

 • maaltijden;
 • kleding;
 • andere persoonlijke uitgaven;
 • verblijft u bij een particulier opvangadres, bijvoorbeeld een gastgezin? Dan krijgt u ook een woontoeslag. Daarmee kunt u bijdragen aan de kosten van het huishouden. 

Hoogte bedrag

Hieronder ziet u de bedragen waar u recht op heeft. De genoemde bedragen zijn per persoon per maand.

Als u in een gemeentelijke opvang verblijft (hotel)

 • eten en drinken: € 205,-. Dit geldt alleen als eten en drinken niet inbegrepen is bij de gemeentelijke opvanglocatie waar u verblijft. Is eten en drinken wel inbegrepen, dan heeft u hier geen recht op.
 • persoonlijke uitgaven: € 55,-

Als u in een particuliere opvang verblijft (zoals een gastgezin)

 • eten en drinken: € 205,-
 • persoonlijke uitgaven: € 55,-
 • woontoeslag voor een volwassene: € 215,-
 • woontoeslag voor een kind jonger dan 18 jaar: € 55,-

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor leefgeld gelden deze voorwaarden:

 • U bent als vluchteling uit Oekraïne naar de gemeente Zandvoort gekomen.
 • U verblijft in een gemeentelijke opvang (hotel) of in een particuliere opvang (zoals een gastgezin).
 • U staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Lees meer onder de kop ‘Inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)’.
 • U heeft een Nederlandse bankrekening. Lees meer onder de kop ‘Nederlandse bankrekening’.
 • U heeft (nog) geen inkomsten uit werk.
 • U doet de aanvraag in het Engels of Nederlands (Latijns alfabet).

Inschrijven Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat u staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Dit is nodig voor het openen van een rekeningnummer en het ontvangen van leefgeld. 

Nederlandse bankrekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne die geen (werkende) betaalrekening hebben, kunnen bij banken als Bunq Bank een rekening openen: https://together.bunq.com/d/47908-update-for-ukrainian-refugees. Onder de Engelse tekst staat een tekst met instructie in het Oekraïens Voor het openen van een rekening heb je bij deze bank geen BSN nodig.

Wijzigingen in uw verblijfslocatie

Verandert uw verblijfslocatie? Gaat u bijvoorbeeld naar een andere gemeente? Geef dit dan door. Wijzigingen in uw verblijfsplaats kunt u doorgeven per e-mail via leefgeld@haarlem.nl.

Inkomsten uit werk

Krijgt u inkomsten uit werk? Geef dit dan door. Dit is van invloed op uw leefgeld. Wijzigingen in uw inkomen kunt u doorgeven per e-mail via  leefgeld@haarlem.nl.

Aanvraagformulier Leefgeld

U kunt het aanvraagformulier leefgeld per e-mail opvragen via leefgeld@haarlem.nl.

Vanwege de situatie zijn de regels voor het reizen van vluchtelingen met huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland tijdelijk versoepeld. Omdat in deze landen hondsdolheid (rabiës) voorkomt, is het van groot belang dat de dieren zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Zo proberen wij te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Oekraïne en Rusland met hun huisdieren onbedoeld rabiës meenemen naar Nederland.

Let op, deze uitzonderingen gelden niet voor huisdieren zonder eigenaar. Het is beter om de dieren daar te helpen. Word je gebeten of gekrabd door een dier uit deze landen, meld je dan bij de huisarts of de GGD in de regio. Probeer ook ander contact zoals likken zoveel mogelijk te voorkomen met deze dieren.

Vluchtelingen uit Oekraïne die geen (werkende) betaalrekening hebben, kunnen bij banken als Bunq Bank een rekening openen. Onder de Engelse tekst staat een tekst met instructie in het Oekraïens Voor het openen van een rekening heb je bij deze bank geen BSN nodig.