Van rolcontainer naar 3D-geprinte plantenbak

Datum:

De eerste 3D-geprinte plantenbak gemaakt van oude rolcontainers is door de wethouders Ellen Verheij en Raymond van Haeften onthuld. Door het project Duurzaam Afvalbeheer, waarbij inwoners meer afval zijn gaan scheiden, zijn er veel containers ingeleverd.

Om de rolcontainers te hergebruiken is Spaarnelanden een samenwerking aangegaan met 3D Makers Zone. Voor de eerste keer in Nederland is het gelukt om van gebruikte HDPE, waar rolcontainers van zijn gemaakt, duurzaam meubilair te printen.

Recyclen 

In juni 2020 ging het project Duurzaam Afvalbeheer van start. Afgelopen jaar werden onder andere papiercontainers omgeruild voor duocontainers, zodat inwoners papier én plastic kunnen scheiden aan huis. Christian Geertsma, teamleider beheer openbare ruimte bij Spaarnelanden, kwam op het idee om de oude rolcontainers te hergebruiken en er duurzaam meubilair van te maken. Bovendien kunnen de 3D-geprinte objecten altijd opnieuw gerecycled worden om er ander meubilair van te printen.

Wethouder Ellen Verheij-de Haas en Raymond van Haeften zijn blij met deze ontwikkeling: “Het is belangrijk dat er in deze tijd wordt gekeken of we materialen kunnen hergebruiken. Dit scheelt in het gebruik van nieuwe grondstoffen en dat is beter voor het milieu. We zijn op weg naar een steeds duurzamere leefomgeving in Zandvoort.”