Ook dit jaar vuurwerkverbod

Datum:

De verkoop en het afsteken van vuurwerk is net als vorig jaar verboden. Zo zorgen we er samen voor dat we de zorg niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw.

Laten we ook dit jaar rekening houden met elkaar, de zorg, de hulpverleners en de dieren die vaak zo bang zijn voor vuurwerk. Steek geen vuurwerk af.

Het mag ook niet, net als vorig jaar. Als u vuurwerk bij u heeft, riskeert u een boete van 100 euro. Steekt u het af, dan betaalt u 250 euro. U riskeert zelfs dat u misschien geen verklaring omtrent gedrag meer kunt krijgen omdat u een aantekening op uw strafblad krijgt. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Het is ook verboden in het buitenland gekocht oudejaarsvuurwerk naar Nederland te vervoeren.

U mag wel fop- en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes afsteken.

Vragen & antwoorden over het vuurwerkverbod

Waarom mag ik geen vuurwerk afsteken dit jaar?

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen en op hulpverleners erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en bij hulpverleners op straat. Daarom mag deze jaarwisseling geen vuurwerk worden verkocht, vervoerd en afgestoken.

Welk vuurwerk is verboden?

Deze jaarwisseling is oudejaarsvuurwerk (categorie F2) verboden. Dat is al het vuurwerk dat in andere jaren verkocht mag worden in de drie dagen voor oud en nieuw. Professioneel vuurwerk en illegaal vuur- werk was al verboden voor consumenten. Fop- en schertsvuurwerk, dit is klein vuurwerk zoals sterretjes, fonteinen en Bengaals vuur, is wel toegestaan.

Mag ik wel sterretjes afsteken?

Ja, u mag fop- en schertsvuurwerk afsteken. Dat is klein vuurwerk zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur en fonteinen. Op de verpakking staat ‘categorie F1’.

Hoe steek ik veilig fop- en schertsvuurwerk af?

Sterretjes, Bengaals vuur, fonteintjes en knalerwten zijn het hele jaar te koop en mag je met oud en nieuw afsteken. Dit vuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Daarom moet je 12 jaar of ouder zijn om het te mogen kopen of afsteken. Houd ruim afstand, zet een vuurwerkbril op en gebruik een afsteeklont bij het vuurwerk met een lontje. Rits uw jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons. Houd ook rekening met anderen en zorg dat je geen overlast veroorzaakt.

Kan ik een boete of straf krijgen als ik toch vuurwerk afsteek?

Als u verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost je € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.

Wie controleert het vuurwerkverbod?

Politie en Boa’s handhaven het vuurwerkverbod. De politie controleert de komende tijd ook extra in de grensgebieden.

Mag ik wel vuurwerk afsteken dat ik heb bewaard van twee jaar geleden?

U mag alleen fop- en schertsvuurwerk afsteken. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, fonteintjes en knalerwten. Op de verpakking staat ‘categorie F1’. Al het andere vuurwerk is deze jaarwisseling verboden. Vuurwerk dat twee jaar geleden is gekocht, mag u wel thuis bewaren.

Waar kan ik vuurwerk inleveren dat ik nog thuis heb?

Dat kan vanaf 28 december tot en met 30 december tussen 10.00 en 15.00 bij het afvalbrengstation van HVC aan de Amsterdamseweg in Velsen-Zuid.

Mag ik wel thuis vuurwerk bewaren?

Deze jaarwisseling mag je geen consumentenvuurwerk kopen, afsteken en vervoeren. Ook het bezit is verboden. Vuurwerk dat u twee jaar geleden heeft gekocht mag u thuis bewaren. Dit mag maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk zijn en moet worden bewaard op een plek die niet voor het publiek toegankelijk is. Bijvoorbeeld in een afgesloten schuur of uw huis.

Door het niet afsteken van vuurwerk zijn de zorg, de hulpverleners én de dieren ons dankbaar.