Vuurwerk-inleveractie ook voor Zandvoorters

Datum:

Inwoners van de gemeente Zandvoort kunnen hun vuurwerk op 28, 29 en 30 december tussen 13.00 uur en 16.00 uur inleveren. Dit kan op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid. U doet dit anoniem en ongestraft. U bent welkom met de auto, de fiets of te voet.

Dit jaar is er een algeheel verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Knalvuurwerk was vorig jaar al verboden en mag volgend jaar ook niet worden afgestoken. Vuurwerk thuis bewaren is bovendien gevaarlijk. Lever daarom uw vuurwerk in.

Wat mag wel met oud en nieuw?

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten(categorie F1), alleen toegestaan als dit geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken.

Voorkomen van drukte bij zorg

Het kabinet verbiedt dit jaar het kopen en afsteken van vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de hulpdiensten. Dit wil het kabinet voorkomen, omdat de druk vanwege corona in ziekenhuizen en bij de hulpdiensten al erg hoog is. In de gemeente Zandvoort is daarom carbidschieten ook verboden. 

Boete van €250 en aantekening strafblad

Inwoners die illegaal vuurwerk bezitten of afsteken kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen. De boete voor het afsteken van vuurwerk bedraagt € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen. Als u het vuurwerk deze dagen inlevert, dan krijgt u geen boete of straf.

De inleveractie is samen met de Omgevingsdienst IJmond, HVC, de politie Noord-Holland, de brandweer en de Veiligheidsregio Kennemerland georganiseerd.