Noodverordening

Datum:

Op 15 maart 2020 heeft het kabinet ingrijpende maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland hebben gezamenlijk deze maatregelen in een noodverordening vastgelegd. (noodverordening COVID-19 VRK).

Waarom een noodverordening?

In de noodverordening zijn maatregelen vastgelegd waardoor we er samen voor kunnen zorgen dat de meest kwetsbaren worden beschermd, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Ook onze gezondheidszorg mag niet overbelast raken. De maatregelen hebben ongelofelijk veel impact op ons dagelijkse leven. Alles wat normaal was, is nu anders. Het is belangrijk, misschien wel van levensbelang, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de maatregelen serieus neemt.

Maatregelen noodverordening

  • Evenementen/bijeenkomsten met meer dan 100 mensen zijn verboden
  • Horecagelegenheden (incl. sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops) moeten gesloten blijven
  • Afhaallocaties blijven wel open, zowel voor eten als bij coffeeshops
  • Markten en supermarkten blijven open. 

De noodverordening stelt de gemeente en de politie in staat op te treden als een van de maatregelen overtreden wordt. Personen of organisaties die zich niet houden aan de maatregelen uit de noodverordening zijn strafbaar. Zij riskeren een dwangsom of spoedbesluit.

Door middel van een aanwijzingsbesluit zijn alle gemeentelijke handhavers (buitengewoon opsporingsambtenaren) en APV-toezichthouders bevoegd gemaakt om naleving van de noodverordening te bevorderen. Uiteraard zijn ook politie en Koninklijke Marechaussee (KMAR) bevoegd om tegen overtreding van deze maatregelen op te treden.

Bekijk het laatste nieuws en informatie over het coronavirus via www.zandvoort.nl/corona.