Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Datum:

Minister-president Mark Rutte maakte 14 december 2020 in een toespraak bekend dat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe gaat. De lockdown gaat in vanaf dinsdag 15 december tot ten minste 19 januari 2021. Om de zorg toegankelijk te houden, moet het kabinet ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken.

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u de lijsten van welke gelegenheden open mogen blijven. Het loket van de gemeente en andere overheidslocaties blijven open.

Steun- en herstelpakket

Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het mee-ademt: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. Kijk ook voor het steunpakket op de website van de Rijksoverheid.

12 januari nieuwe persconferentie

Op dinsdag 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Kijk voor het uitgebreide bericht met alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.