Kabinet maakt verdere versoepeling coronamaatregelen bekend

Het kabinet zet een volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Dat is 19 mei aangekondigd in de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Deze aanpassingen worden doorgevoerd in de noodverordening. Hier vindt u alvast de belangrijkste aanpassingen voor na 1 juni.

  • Restaurants, cafés, bioscopen, theater- en concertzalen mogen vanaf 1 juni 12.00 uur onder strikte voorwaarden binnen 30 gasten ontvangen, exclusief personeel. Er geldt: reserveren is verplicht, er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Vooraf is er een checkgesprek om te bepalen of een bezoek een risico oplevert.
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal bezoekers, maar iedereen moet wel een zitplaats aan een tafel hebben en 1,5 meter afstand houden.
  • Gezinsleden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Het voortgezet onderwijs start vanaf 2 juni, na Pinksteren, de lessen op school. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.
  • Basisscholen gaan naar verwachting vanaf 8 juni weer helemaal open.
  • Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling met 40% capaciteit. Het ov is bedoeld voor noodzakelijke reizen. Het is per 1 juni verplicht om in het OV een mondkapje te dragen.
  • Iedereen kan zich vanaf juni laten testen bij klachten, mogelijk al vanaf 1 juni. Je kunt hiervoor dan zelf een afspraak maken bij de GGD in de buurt.

Samenkomsten
De maatregelen over samenkomen in groepen worden per 1 juni vereenvoudigd. Je mag binnen in alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn per 1 juni samenkomen met maximaal 30 bezoekers. Je moet altijd 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt geen maximum aantal personen; wel moet je altijd 1,5 meter afstand houden van elkaar. Er kan hierop ook gehandhaafd worden. Bij het ontvangen van bezoek thuis geldt geen maximum aantal personen, zolang iedereen zich houdt aan de 1,5 meter afstand.

Vermijd drukte en houd afstand
De basisregels blijven gelden en het is belangrijk dat iedereen zich hieraan houdt. Dit is belangrijk om de verspreiding van het virus onder controle te houden. Zo maken we verdere versoepeling van de maatregelen mogelijk. Dus: houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte, werk zoveel mogelijk thuis, was vaak je handen en blijf thuis bij verkoudheidsklachten - bij koorts blijft het hele gezin/alle huisgenoten thuis.

De nieuwe noodverordening kunt u binnenkort vinden op de website van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Kijk voor meer informatie over de volgende stap in de corona-aanpak van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl.