Holocaustmonument Levenslicht onthuld op 30 januari

Datum:

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Zandvoort, is van 30 januari tot 3 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Kerkplein. Op donderdag 30 januari wordt het monument onthuld in aanwezigheid van rabbijn Spiero en burgemeester Moolenburgh.

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden voordat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Op 30 januari om 17.00 uur wordt Levenslicht onthuld op het Kerkplein. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot 3 februari.

Hiernaast zal gedurende deze periode in de hal van het Raadshuis de tentoonstelling plaatsvinden ‘Wat is 75 jaar vrijheid in Zandvoort’ van Edwin Keur.