308 Zandvoortse Holocaustslachtoffers herdacht met Levenslicht

Datum:

Op donderdag 30 januari 2020 zijn de 308 Holocaustslachtoffers uit Zandvoort herdacht met het monument het Levenslicht. Burgemeester Moolenburgh opende de herdenking; ‘het is onze dure plicht deze inktzwarte periode uit onze geschiedenis te blijven herdenken en daar keer op keer bij stil te staan’.

Vandaag staan wij door middel van dit tijdelijke monument ook in Zandvoort stil bij al die mensen uit onze gemeente die vermoord zijn gedurende het Nazi-tijdperk. 550 Zandvoorters werden in 1942 weggevoerd naar Amsterdam. En van daaruit verder richting de kampen voor het noodlot dat hen te wachten stond. 308 mensen vonden uiteindelijk de dood. 308 individuen, opa’s, oma’s, moeders en vaders. En veelal kinderen die nog een lang leven voor zich hadden. Levens die ruw onderbroken werden. Om geen andere reden dan dat je Joods was. Dat hiermee ineens een in Zandvoort zo levendige Joodse gemeenschap ten einde kwam is onvoorstelbaar en niet te bevatten’.

Hierna werden de namen opgelezen van de 308 Joodse dorpsgenoten die de holocaust niet hebben overleefd. Rabbijn Spiero riep de aanwezigen op deze namen niet te vergeten en op vrijdagavond tijdens de Sjabbat kaarsen aan te steken zodat het licht van de overlevenden blijft branden.

Het tijdelijke monument is nog te zien tot 3 februari 2020 op het Kerkplein. Hiernaast zal gedurende deze periode in de hal van het Raadshuis de tentoonstelling plaatsvinden ‘Wat is 75 jaar vrijheid in Zandvoort’ van Edwin Keur.

Lees de volledige speech van burgemeester Moolenburgh.