Gemeente start per 1 juli met handhaven op aangescherpte regels toeristisch verhuur

De afgelopen 2 maanden konden inwoners van gemeente Zandvoort die hun kamer of woning verhuren aan toeristen via de website een verplichte melding indienen. Per 1 juli 2019 is Omgevingsdienst IJmond namens gemeente Zandvoort gestart met verscherpt toezicht op het naleven van regelgeving rond toeristisch verhuur.

Prettig wonen in een gastvrije gemeente

Zandvoort is aantrekkelijk én gastvrij. Bezoekers worden met open armen ontvangen. Voor de gemeente is het belangrijk de balans tussen wonen, werken en toerisme te behouden. Om dat te realiseren is de gemeente op 1 april 2019 gestart met een meldplicht van toeristisch verhuur.

Naast de meldplicht is er een aantal voorwaarden waaraan toeristisch verhuur moet voldoen. Per 1 juli 2019 wordt toezicht gehouden op naleving van de regelgeving en zal er handhavend opgetreden worden bij overtreding van die regels.

Heeft u nog geen melding ingediend? Doe dit dan alsnog via www.zandvoort.nl.

Regelgeving

Een verhuurder mag per kalenderjaar zijn of haar woning maximaal 120 dagen verhuren aan toeristen. Als verhuurder bent u de hoofdbewoner, u staat ingeschreven bij de gemeente Zandvoort en woont de rest van het jaar zelf in de woning. Als verhuurder bent u zelf verantwoordelijk voor uw gasten. Uw buren mogen u er op aanspreken als zij (vaker) hinder ervaren van de verhuur. Als de omwonenden er niet uit komen met een verhuurder, kunnen zij de overlast melden bij de gemeente. De gemeente gaat hierop streng handhaven. Bij overtreding van de regels kan er direct een boete worden opgelegd, tot maximaal 20.000 euro. Meer informatie over waar u aan moet voldoen als u verhuurt, kunt u vinden op www.zandvoort.nl.