Coronavirus veel gestelde vragen voor inwoners

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor vele Zandvoorters. De gemeente doet er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners van Zandvoort zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen aan de gemeente. We werken deze dagelijks bij.

Hulp

Op dit moment zijn veel mensen in Nederland alleen thuis. Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden. En door Zandvoorters zijn initiatieven opgezet om elkaar te steunen met klusjes en om het sociaal contact in stand te houden. Heeft u behoefte aan hulp, zoals boodschappen in huis, een praatje of ondersteuning? Of wilt u een ander helpen? Help elkaar, zorg voor elkaar. Deel dit ook met mensen die minder digitaal zijn.

Hulp krijgen of hulp bieden

 • Heeft u behoefte aan ondersteuning, of heeft u specifieke vragen over werk, inkomen, wonen, geldzaken, welzijn en/of zorg, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam Zandvoort. Het Sociaal Wijkteam is telefonisch bereikbaar via 023 574 0450 (tijdens kantoortijden) of e-mail sociaalwijkteam@zandvoort.nl.
 • Ondersteuningsvragen voor de Wmo kunnen als gebruikelijk telefonisch via 023 511 4368 en via deze website ingediend worden. De gemeentelijke Wmo-casemanagers doen bij ondersteuningsvragen op dit moment geen huisbezoeken, maar telefonisch onderzoek.
 • Op www.nlvoorelkaar.nl/coronahulp-in-zandvoort kunt u via Pluspunt Zandvoort hulp vragen of bieden. Pluspunt en De Blauwe Tram zijn alleen telefonisch bereikbaar.
  De Plusdienst blijft telefonisch bereikbaar voor hulp via 023 574 0330.

Behoefte om te praten

 • Voelt u zich alleen, heeft u behoefte om met iemand te praten? Bel op werkdagen tussen 11.00 en 13.00 uur naar Altijd Contact, 088 - 855 5195. Daar zitten mensen voor u klaar!

Hulp voor oudere en zieke mensen

 • Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen rond het coronavirus. Bereikbaar via 070 445 5888.
 • Bent u mantelzorger of zorgt u voor iemand? Het zijn moeilijke tijden. U kunt bij team Tandem terecht voor een luisterend oor en praktische hulp. Bereikbaar via 023 891 0610.
 • Woont er een ouder of ziek persoon in uw buurt? Dan is de kans groot dat hij of zij zich eenzaam voelt of moeite heeft met boodschappen doen. Wilt u helpen? Een simpele oplossing is om uw naam en telefoonnummer op een briefje te schrijven met een kort berichtje dat u hem/haar graag wilt helpen en doe dit in de brievenbus.
 • Brei een sjaal voor mensen die wat extra liefde en warmte kunnen gebruiken. Kijk op zozjaal.nl.

Het coronavirus vraagt veel van de zorgmedewerkers in Nederland. Er zijn verschillende initiatieven om hulp te bieden. (Oud) zorgprofessionals, studenten en mensen zonder ervaring kunnen zich aanmelden. Op de website www.extrahandenvoordezorg.nl vindt u meer informatie over deze initiatieven en hoe u zich aan kunt melden. 

Bent u op zoek naar werk? U kunt vacatures zoeken op verschillende vacaturesites, maar ook op de website werk.nl van het UWV vindt u vele vacatures van binnen en buiten de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond.
 

Voor sommige mensen is het heel lastig om te begrijpen wat er aan de hand is. De rijksoverheid heeft speciaal voor die mensen de website https://corona.steffie.nl gemaakt. Steffie legt op een heldere manier uit wat het coronavirus is en wat je moet doen.

Ja, als u 1,5 meter afstand houdt van anderen. Groepsvorming is verboden. Deze regeling geldt vooralsnog tot en met dinsdag 19 mei.

Noodopvang voor kinderen

De antwoorden op de veel gestelde vragen in dit FAQ-overzicht gaan over hoe het vanaf 11 mei geregeld is met onderwijs, kinderopvangorganisaties en andere samenwerkingspartners. Voor meer informatie op de website van de rijksoverheid  verwijzen u naar de volgende pagina’s:

In de volgende situaties is het mogelijk gebruik te maken van noodopvang op school en/of bij kinder-/ buitenschoolse noodopvanglocaties:

 • Voor kinderen van ouders van wie beiden buitenshuis werkzaam zijn en één een vitaal beroep heeft;
 • Voor kinderen van een éénouder gezin van wie de ouder buitenshuis werkzaam is en een vitaal beroep heeft;
 • Voor kwetsbare leerlingen in een (onveilige) thuissituatie;
 • Voor kinderen met lichamelijke beperkingen en/of gedragsproblematiek op wie verandering van het dagritme te grote impact heeft waardoor er sprake is van overbelasting in het gezin.

In de noodopvang wordt hard gewerkt om kinderen zo goed mogelijk op te vangen van vooral die ouders, die voorzien in de eerste levens- en zorgbehoeften. Ondanks de bijzondere en soms zware thuisomstandigheden, is de noodopvang alleen in gevallen van nood beschikbaar. Voordat u een beroep doet op de noodopvang verzoeken wij u alternatieven onderzocht te hebben, bijvoorbeeld opvang in het eigen netwerk.

Kunt u geen opvang in het eigen netwerk realiseren en behoort uw kind tot éen van drie groepen, dan is de noodopvang voor u beschikbaar. Om gebruik te maken van deze noodopvang is vooraf aanmelding noodzakelijk en toestemming vereist van de school en/of kinderopvangorganisatie die de noodopvang verzorgt. U kunt dan kosteloos gebruik hiervan maken.

In eerste instantie kunt u bij uw eigen school of kinderopvangorganisatie terecht. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u een mail sturen naar noodopvangkinderen@haarlem.nl. Wanneer u in de mail ook uw telefoonnummer aangeeft, zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen.

 

Gebruik buitenruimte en voorzieningen

Het kabinet heeft besloten dat scholen en kinderdagverblijven vanaf 11 mei weer (deels) open mogen. De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.

Alles over de noodopvang van kinderen leest u onder het kopje 'Noodopvang voor kinderen'.
Alles over leerlingenvervoer Regiorijder leest u onder 'Veel gestelde vragen dienstverlening'.

Specifiek voor COVID-19 zijn er cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Ouders of verzorgenden die hieraan werken, kunnen gebruik maken van de kinderopvang. De lijst met deze cruciale beroepsgroepen vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Vanaf 11 mei mag iedereen buiten sporten (inclusief training of les geven), als er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden en het gebruik van gezamenlijke kleedkamers en sanitair zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten alleen mag onder begeleiding van een gecertificeerde trainer.

 • Buiten sporten in groepen is, met ingang van 11 mei, toegestaan voor alle leeftijden, als iedereen maar 1,5 meter afstand houdt tot elkaar.
 • Geen wedstrijden
 • Geen gezamenlijke kleedkamers of douches.
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Voor deze kinderen geldt geen afstandsbeperking.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar met 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Over samen sporten worden afspraken gemaakt met sportverenigingen en buurtsportcoaches.
 • Binnensportaccommodaties (sportscholen, yogascholen) blijven gesloten voor alle groepen.
 • Het is ouders verboden om ‘langs de lijn’ aanwezig te zijn bij het sporten van hun kinderen. Zij verlaten de sportaccommodatie nadat zij hun kind(eren) hebben weggebracht.
 • Kantines en kleedkamers blijven dicht.

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot 1 juni. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).

Voor meer informatie over de maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden kunt u terecht op de website van KHN.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort ziet geen aanleiding om de regels over honden en paarden op het strand te versoepelen. Dit was het verzoek van een aantal hondenbezitters aan de gemeente nu de stranden zo goed als leeg zijn door de coronamaatregelen. Vanaf 15 april is het niet toegestaan om tussen 9 en 19 uur uw hond uit te laten op het strand. Paardrijden op het strand mocht volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) al sinds 1 maart niet meer. 
Deze regels blijven dus, ondanks de legere stranden, van kracht. Hoewel het college de vraag begrijpt, is besloten het huidige beleid niet aan te gaan passen. De vorm en de duur van de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden zijn te onduidelijk en onzeker. Hiernaast wil het college zo min mogelijk toeloop naar het strand. Dit geldt ook voor hondenbezitters en paardrijders. 
 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort ziet geen aanleiding om de regels over honden en paarden op het strand te versoepelen. Dit was het verzoek van een aantal hondenbezitters aan de gemeente nu de stranden zo goed als leeg zijn door de coronamaatregelen. Vanaf 15 april is het niet toegestaan om tussen 9 en 19 uur uw hond uit te laten op het strand. Paardrijden op het strand mocht volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) al sinds 1 maart niet meer. 
Deze regels blijven dus, ondanks de legere stranden, van kracht. Hoewel het college de vraag begrijpt, is besloten het huidige beleid niet aan te gaan passen. De vorm en de duur van de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden zijn te onduidelijk en onzeker. Hiernaast wil het college zo min mogelijk toeloop naar het strand. Dit geldt ook voor hondenbezitters en paardrijders. 

Ja, de kringloopwinkel is geopend. U vindt de openingstijden op de website van de winkel.

De bibliotheek Zandvoort mag voorzichtig weer open. Vanaf zaterdag 23 mei bent u van harte welkom. Wacht buiten op het plein. Een medewerker begeleidt u naar binnen. Kijk voor meer informatie en aangepaste openingstijden op de website van de bibliotheek.

 

Evenementen / bijeenkomsten

Op 6 mei heeft het kabinet een routekaart voor verdere versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus geschetst. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen. Tot dan toe zijn deze niet toegestaan.

Begrafenissen op gemeentelijke begraafplaatsen gaan gewoon door. Bij de begrafenissen mogen niet meer dan 30 mensen aanwezig zijn. De gemeente gaat dit na bij de uitvaartondernemers voor de nu al geplande begrafenissen. Bij alle nieuwe aanvragen wordt direct gemeld dat er niet meer dan 30 mensen aanwezig mogen zijn. Dit op advies van de koepel van uitvaartorganisaties om niet meer dan 30 mensen toe te laten bij een uitvaart omdat de meeste bezoekers tot de risicogroepen behoren.

Nee, tot 1 september mogen er geen grote evenementen plaatsvinden. Er zijn ook geen plannen om de kermis naar het najaar te verplaatsen. In het najaar staan veel exploitanten op kermissen elders in het land.

 

Algemeen

Vanaf nu kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, via 0800 1202 een afspraak maken om zich te laten testen. Het nummer is 7 dagen per week, van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Meer informatie over het maken van een testafspraak vindt u op de website van de rijksoverheid.

Heeft u geen klachten maar wilt u wel informatie? Bel dan nummer 0800 1351.

De noodverordening stelt gemeenten en politie in staat te handhaven als een van de maatregelen overtreden wordt.

Op de website van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) is de nieuwe noodverordening te lezen.

Het UWV is gesloten. Waar kan ik een uitkering aanvragen?
In verband met de bestrijding van het coronavirus is het UWV gesloten. U kunt via de gemeente een uitkering aanvragen. Bel naar telefoonnummer 14 023 en vraag naar de afdeling Werk en Inkomen.

Een melding doen over mensen die zich niet aan de regels houden ten aanzien van de noodverordening kunt u doen via de meldkamer Handhaving van de gemeente Zandvoort, telefoonnummer 023 511 4950. De meldkamer van Handhaving kunt u bellen van maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 23.00 uur en zondag van 13.00 uur tot 21.15 uur. Of via het landelijke servicenummer van de politie: 0900 8844.

Nee, 112 meldingen zijn alleen voor spoedgevallen. Als u mensen ziet die zich niet aan de regels houden ten aanzien van de noodverordening, kunt u een melding doen via de meldkamer Handhaving van de gemeente Zandvoort, telefoonnummer 023 511 4950 of via het landelijke servicenummer van de politie: 0900 8844.

Informatie over de dienstregeling van bussen vindt u op de website van Connexxion.

Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op de eerste maandag van de maand. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is.

De sirene wordt nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen, dus op maandag 4 mei (Dodenherdenking) en op maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag) loeit de sirene niet.

Inwoners in de regio Zuid-Kennemerland of Haarlemmermeer kunnen gebruikmaken van de corona- check app van het Spaarne Gasthuis. De app geeft algemene uitleg over het coronavirus en u kunt uw klachten laten checken door een medisch team, door enkele dagen bepaalde gegevens in te vullen (bijvoorbeeld hoe vaak u hoest en of u koorts heeft). De app geeft houvast én helpt om in deze moeilijke tijd de druk op de huisartsen- en ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te beperken.