Zandvoort sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

De gemeente Zandvoort heeft zich samen met 71 andere gemeenten aangesloten bij de Statiegeldalliantie die eind vorig jaar is opgericht. Deze alliantie wil statiegeld uitbreiden naar kleine water- en frisdrankflesjes en blikjes. Door ook hierop statiegeld te heffen kan het zwerfafval met zeventig tot negentig procent worden teruggedrongen.

Wethouder Gert Toonen zegt: ““Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en een betere recycling van waardevolle materialen. Dit sluit perfect aan bij het Duurzaam afvalbeheerplan van Zandvoort. Door de blikjes en flesjes van statiegeld te voorzien belandt dit afval niet op straat en dat helpt bij een schoner straatbeeld. De gemeenten, provincies, marktpartijen en verschillende organisaties zoals Greenpeace en Natuurmonumenten geven als partners in de statiegeldalliantie een krachtig gezamenlijk signaal af. De druk uit de samenleving wordt steeds groter. Nu is de Tweede Kamer aan zet. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. Wij vragen de regering om in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in te voeren. Ik ben er van overtuigd dat onze gezamenlijke lobby effect zal hebben”

In de Statiegeldalliantie hebben (lokale) overheden, bedrijven en milieufederaties zich verenigd. Meer informatie vindt u op www.statiegeldalliantie.org.