Veel zieke iepen door droogte

Spaarnelanden kapt momenteel veel bomen in Zandvoort met de iepziekte. De iepziekte is een dodelijke en zeer besmettelijke schimmelinfectie. De warme en droge zomer van dit jaar maakt de bomen nog vatbaarder voor de schimmel dan anders.

Bij besmette bomen krijgen takken en bladeren geen voedsel en vocht meer, waardoor de boom op korte termijn sterft.

Kappen is de enige optie

Er is geen behandeling voor de iepziekte. Om te voorkomen dat bomen in de buurt ook ziek worden, laat de gemeente de zieke iepen zo snel mogelijk weghalen door Spaarnelanden. In 2018 zijn er 51 bomen gekapt met de iepziekte, dat is 2 keer meer dan vorig jaar. De gekapte bomen worden vervangen door een resistente iep of een ander soort boom. De nieuwe bomen worden geplant tussen oktober en maart.

Zieke iepen van bewoners

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt kosteloos langs om de boom te inspecteren. Als er inderdaad sprake is van iepziekte krijgt de boom een blauwe stip. Net als de gemeente zijn bewoners verplicht om de boom zo snel mogelijk te kappen om besmetting van andere bomen te voorkomen.